21 Kasım 2007 Çarşamba

Alexanderplatz hâkisi



Yeryüzünün en "gören göz"lerinden birinin yakaladığı bir an: 1979 kışı: Doğu Berlin'in medar-ı iftaharı Alexanderplatz'da sisli bir sabah. Berlin yakınlarındaki kışlalarından cumartesi çarşı izni almış Kızılordu askerleri "Regional Bahn" trenine topluca binip hemen yandaki garda inmişler. Kışladan çıkmak için oldukça aceleci olduklarından günün ilk trenine binmişler. Tren 12 dakika rötar yapmış olsa da ortada daha kisecikler yok; Alexanderplatz'a esas geliş amaçları olan Doğu Berlin'in alımlı kadınları henüz uyuyorlar.

Sisler altındaki beton meydandaki hâkiler o sabah günün ilk ışığıyla Checkpoint Charlie sınır geçiş kapısından fotoğraf çekmek üzere Doğu Berlin'e geçen Düsseldorflu Batı Alman'ın dikkatini çekiyor. Düsseldorflu kemik çerçeveli gözlüklerinin arasından vizöre bakıyor ve o anda deklanşöre basıyor.

Fotoğraftaki sırtı dönük askerler arasındaki en uzun boylu olan 1947 Omsk doğumlu uzman çavuş Alexander Soljenitsin, bu fotoğrafın çekilmesinden sonra 4 yıl daha Doğu Almanya'daki birliğinde kaldı. 1983'ten 1986'nın sonuna dek de Çekoslavakya'daki Anti-Harpoon füze bataryalarında hizmet veren Soljenitsin, daha sonra Ukrayna'ya atandı. Buradaki uçaksavar birliğine katıldıktan iki ay üç gün sonra hemen yakınlardaki Çernobil Nükleer santralında facia patlak verdi. Yoğun bir şekilde radyasyona mâruz kalan uzman çavuş kansere yakalandı. 11 Ekim 1989 günü acılar içinde vefat eden Soljenitsin'in kadavrası Varşova Paktı üyeleri arasındaki radyoaktivite üzerine gizli araştırma işbirliği anlaşması çerçevesince Doğu Berlin'deki Charité hastanesine incelemek üzere getirildi. Çernobil kurbanının ölü bedeni burada uzmanlarca incelendikten sonra Friedrichshain'daki krematoryumda 2 Ocak 1990 günü yakıldı. Soljenitsin'le Almanya'da bulunduğu süre zarfınca bir ilişki yaşamış olan Gertrud Obermeier, eski sevgilisinin ölüm nedenini 26 Nisan 2007 akşamı ZDF kanalında oynatılan Çernobil belgeselinin sonlarında öğrendi. Fotoğrafın sahibi Wim Wenders tüm bunlardan bihaberdi.

Alexanderplatz'daki Dünya Şehirleri Saati'nin dibinde yanlış anlaşmadan ötürü buluşamadığı arkadaşını bekleyen Gertrud Obermeier'in yaklaşık yarım saattir onu gözlemleyen Alexander Soljenitsin'le o cumartesi öğleden sonrası, sis dağılmışken tanıştıklarınıysa henüz hiç kimse bilmiyor.

Hiç yorum yok: